Крем суп
Крем суп відносять до делікатесних страв з-за його ніжного, як виражаються кулінари «гладкого» смаку. Цей суп, винайдений французами, набув широкого поширення і різні рецепти обідньої ласощі можна знайти в асортименті рецептур практично всіх відомих кухарів.
Хоча крем суп готують практично за тією ж технологією, що і супи-пюре, вони далеко не одне і теж. У класичному варіанті на остаточному етапі обов'язково введення такої добавки, як льезон. Саме цей спеціальний соус і надає ексклюзивність «гладкого смаку». Для простоти його можна замінити жирними вершками.
До уваги любителів делікатесних страв, які при цьому не вимагають дорогих продуктів і прості в приготуванні, не займаючи при цьому довгого часу, пропонуємо добірку рецептів від Огюста Ескоф'є, Джиммі Олівера, Д.Рамзі та інших метрів кулінарії.
Загальні принципи приготування крем супу і його відмінності від супу-пюре можна дізнатися з відеоролика.
Як приготувати крем суп - 16 різновидів
- Льєзон - ключовий компонент крем супу
- Іспанська крем суп з томатів і перцю
- Різдвяний крем суп від Джиммі Олівера
- Крем суп з фенхеля і цукіні
- Французький крем суп з печериць
- Крем суп з пастернаку
- Курячий крем суп від Юлії Висоцької
- Голландський гірчичний суп
- Крем-суп з гарбуза по-віденськи
- Картопляний крем-суп з вершками
- Крабовий крем суп з цвітною капустою і брокколі
- Крем суп з буряка, картоплі та яблук
- Крем суп з спаржі з лососем
- Гарбузовий крем-суп з морепродуктами в мультиварці
- Крем суп з спаржі і сочевиці з креветками
- Сирний крем суп з креветками
Льєзон - ключовий компонент крем супу
Час приготування соусу для крем супу - 15 хвилин.
Складові:
- Жовток яєчний - 1 шт.
- Вершки - 200 грам.
приготування:
Вершки нагріти до закипання. Остудити до стану, коли рідина не обпікає язик при пробі.
Жовток розтерти і інтенсивно перемішуючи ввести вершки, постійно перемішуючи на водяній бані прогріти до загустіння. Потім процідити.
Соус для крем супу готовий.
Льєзон ні в якому разі не можна додавати при варінні супу. Його вводять тільки після закінчення такої стадії приготування, як кипіння, тобто коли суп практично готовий і його подають до столу.
Іспанська крем суп з томатів і перцю
Коли згадують іспанську кулінарію - відразу виникає образ гаспаччо. Але не менш чарівні іспанські крем супи. Серед них чи не найвідоміший - крем суп з помідорів і солодкого перцю.
Складові:
- Бульйон з яловичини - півтора літра
- Томати - 1 кілограм
- Морква - 100 грам
- Лук -2 штуки
- Перець червоний солодкий - 2 штуки
- Часник - 6 зубків
- Петрушка - 1 пучок
- Стебло селери - 2 штуки
- Паста томатна (або протерті помідори) - 2 ложки столові
- Херес - 100 мілілітрів
- Оливкова олія - 50 мілілітрів
- Вершки - 100 мілілітрів
- Цукор - щіпка
- Кмин мелений - щіпка
- Сіль і перець чорний мелений - за смаком.
приготування:
Нарізані крупно селера, цибуля, морква обсмажують на оливковій олії в сотейнику до прозорості лука. Додають нарізані томати, гасять п'ять хвилин.
Перці запікають у духовці, не очищаючи нарізають квадратиками, додають до овочів, гасять п'ять хвилин. Вводять нарізані часник, петрушку, томатну пасту, вливають херес і бульйон, варять десять хвилин. Потім все блендіруют і вводять вершки і доводять до однорідної консистенції в режимі пульсації.
Нарізані крупно селера, цибуля, морква обсмажують на оливковій олії в сотейнику до прозорості лука. Додають нарізані томати, гасять п'ять хвилин.
Перці запікають у духовці, не очищаючи нарізають квадратиками, додають до овочів, гасять п'ять хвилин. Вводять нарізані часник, петрушку, томатну пасту, вливають херес і бульйон, варять десять хвилин. Потім все блендіруют і вводять вершки і доводять до однорідної консистенції в режимі пульсації.
Можна подавати.
Різдвяний крем суп від Джиммі Олівера
У цьому відеоролику не тільки опис приготування смачного крем супу з кабачків, а й запеченого курчати - цілий Різдвяний обід.
Складові:
- Кабачки - 2 штуки
- Бульйон з курчати - 1 літр
- Сметана - 100 грам
- Грудинка копчена - 10 скибочок
- Перець чилі сушений - 2 щіпки
- Часник - 1 зубчик
- Розмарин - 1 гілочка
- Каштани - 100 грам
- Чебрець - 1 гілочка
- Коріандр - щіпка
- Сіль за смаком.
приготування:
Кабачки розрізати вздовж, видалити насіння і змастити овочі зсередини сумішшю потовчених коріандру, чилі, шавлії. Поставити запікатися на сорок хвилин.
Грудинку нарізати і обсмажити разом з листям чебрецю, розмарину, нарізаними каштанами і часником до хрусткого стану.
Коли кабачки запекутся, ложкою вийняти м'якоть, залити бульйоном і блендіровать.
Додати сметану. Прикрасити підсмаженої грудинкою з каштанами.
Крем суп з фенхеля і цукіні
Суп готують не піддаючи термічній обробці овочі, тому вони повністю зберігають всі вітаміни. Іноді цей суп подають у високих склянках, прикрасивши маслинами.
Складові:
- Бебі-кальмари - 100 грам
- Фенхель - 0,2 кілограма
- Цукіні - 0,2 кілограма
- Гарбуз мускатний - 100 грам
- Яблуко - 1 штука
- Спаржа - 100 грам
- Манго - 100 грам
- Масло вершкове - 50 грам
Бульйон овочевий - для доведення блендірованной маси до кремоподібного стану.
Льєзон - до загустіння.
Інгредієнти бажано нарізати однаковими за розміром частинами, так вони проварюються в однаковій мірі і блендіруются більш однорідно
приготування:
Кальмари відварити і дрібно нарізати.
Овочі та фрукти дрібно нарізати і пюрировать з додаванням овочевого бульйону до кремоподібного стану.
Поставити на вогонь і нагріти до 50˚С, додати відварені кальмари, вершкове масло, льезон, прогріти і подавати до столу.
Французький крем суп з печериць
Це класичний варіант страви, яке по праву читають еталоном «гладкого смаку».
Складові:
- Картопля - 7 штук
- Печериці - 0,3 кілограма
- Масло вершкове топлене - 1 ложка їдальня
- Вода - півтора літра
- Вершки жирні - 1 стакан
- Цибуля - 1 штука.
приготування:
Картоплю відварити.
Цибулю спасерувати до золотистого кольору. Додати нарізані дрібно гриби, протушкувати десять хвилин. Поперчити, посолити. Додати до картоплю і поварити три хвилини.
Бульйон злити, вміст каструлі блендіровать. Влити відвар і помішуючи довести до кипіння. Додати вершки або льезон і проварити три хвилини.
Подавати з сухариками, підсмаженими грибами або з підсушений хліб.
Крем суп з пастернаку
Цей рецепт був запропонований французькими кулінарами, що з'єднав в одній страві смаки традиційні для європейської та східної кухонь.
Складові:
- Корінь пастернаку - 5 штук
- Цибуля - 1 штука
- Лук порей - 1 штука
- Рисове молоко - 2 склянки
- Вода - 2 склянки
- Місо паста - 1 ложка їдальня
- Мирин - 3 ложки столові.
приготування:
{ad1}До нарізаним овочам додати мирин і залити водою і рисовим молоком. Варити на невеликому вогні до м'якості пастернаку (близько двадцяти хвилин).
Відлити 1 склянку бульйону, розвести в ньому місо-пасту і повернути в каструлю. Всю блендіровать.
Поставити на дуже повільний вогонь і ввести льезон постійно помішуючи, погріти п'ять хвилин і подавати.
Курячий крем суп від Юлії Висоцької
Цей суп, як і всі від кулінарної майстрині - просто, швидко і надзвичайно смачно.
Складові:
- Лук порей - 2 штуки
- Тушка курчати - 1 штука
- Багет - 1 штука
- Вершки - 0,15 літра
- Горіхи волоські - 50 грам
- Масло вершкове - 100 грам
- Борошно пшеничне - 3 ложки столові
- Часник - 2 зубчики
- Перець білий мелений - щіпка
- Оливкова олія - 1 столова ложка
- Трави прованські - 1 щіпка
- Селера стебла - 2 штуки
- Цибуля - 1 штука
- Лист лавровий - 2 штуки
- Перець чорний горошок - 1 ложка чайна
- Морська сіль - 1 ложка чайна.
приготування:
З курчати зварити бульйон. Додати нарізану на 4 частини цибулини, половину нарізаних порею і селеру, часник, перець, лавровий лист, сіль, довести до закипання, зменшити вогонь, варити 1 годину.
Процідити бульйон, відокремити м'ясо курчати, дрібно порубати.
У каструлі розігріти масло, викласти овочі, що залишилися і вершкове масло, протушкувати п'ять хвилин. Ввести бульйон, згустити борошном, проварити п'ять хвилин. Додати м'ясо курчати, вершки і прогріти.
½ супу блендіровать, змішати з не блендірованним супом, додати білий перець.
Горіхи нарубати.
Хліб нарізати, змастити вершковим маслом, присипати прованськими травами і в духовці підсушити.
При подачі суп присипати горіхами.
Голландський гірчичний суп
Незвичайний, цікавий гоструватий на смак крем суп.
Складові:
- Масло вершкове - 50 грам
- Борошно пшеничне - 2 ложки столові
- Сливки (33%) - 0,2 літра
- Бульйон (м'ясний) - 1 літр
- Гірчиця - 3 ложки столові
- Бекон - 0,25 кілограма
- Пір'я зеленої цибулі - 4 штуки.
приготування:
На вершковому маслі обсмажити борошно і ввести в підігрітий бульйон, варити, розмішуючи, десять хвилин.
Нарізаний смужками бекон підсмажити до хрусткості на сухій сковороді.
Цибуля зелена нарізати.
Бульйон процідити і додати гірчицю, проварити на повільному вогні пару хвилин.
Зняти з вогню і додати вершки, тепло укутати і дати настоятися.
При подачі посипати цибулею і беконом.
Крем-суп з гарбуза по-віденськи
Дуже ніжний делікатесний суп, який через додавання імбиру і вина не рекомендують маленьким дітям.
Складові:
- Гарбуз мускатний - 0,3 кілограма
- Імбир - 2-сантиметровий корінець
- Вершки 33% - 200 грам
- Бульйон курячий - 1 літр
- Вино біле сухе - 100 мілілітрів
- Оливкова олія - 1 столова ложка
- Насіння гарбузове - ½ склянки
- Сіль, цукор - за смаком.
приготування:
Гарбуз дрібно нарізати і відварити в бульйоні до м'якості.
Щоб суп вийшов ще ніжніше, гарбуз можна натерти на крупній тертці.
Блендіровать готову гарбуз. Додати вершки, натертий імбир, вино і прогріти хвилин п'ять постійно розмішуючи.
При подачі посипати обсмаженими на оливковій олії насінням гарбуза, скропити оливковою олією.
Картопляний крем-суп з вершками
Крем суп не тільки смачний, але ситний, завдяки картоплі.
Складові:
- Курка - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Картопля - 3 штуки
- Корінь сельдерея- ¼ штуки
- Цукіні - 1 штука
- Лук-порей - 1 штука
- Батон- 1 штука
- Паприка - пару пучок
- Вершки - 0,2 літра
- Сьомга копчена - 150 грам
- Олія - пару ложок столових.
приготування:
Приготувати бульйон. Нарізані корінь селери і моркву подпечь на сковороді покласти в бульйон. Додати картоплю і цибулю порей, варити до готовності картоплі.
Влити половину вершків, проварити і блендіровать.
Збити другу половину вершків, заважати з розчиненою на шматочки сьомгою. З батона приготувати сухарики на сковороді, посипати паприкою.
Суп при подачі прикрасити сухариками і кнелями зі збитих вершків з сьомгою.
Крабовий крем суп з цвітною капустою і брокколі
Цей суп відрізняє досить сильний делікатесний смак крабів і насиченість вітамінами.
Складові:
- М'ясо крабів - 0,2 кілограма
- Цвітна капуста - 0,2 кілограма
- Брокколі - 0,2 кілограма
- Сіль - щіпка
- Висівки - 60 грам
- Льєзон - 200 мілілітрів.
приготування:
Відварити крабове м'ясо (п'ять-сім хвилин). Додати дрібно нарізані овочі, висівки і блендіровать. Ввести льезон і постійно помішуючи прогріти п'ять хвилин.
Можна подавати.
Крем суп з буряка, картоплі та яблук
Складові:
- Цибуля - 1 штука
- Масло топлене - 50 грам
- Насіння коріандру - 1 ложка чайна
- Яблуко - 3 штуки
- Картопля - 2 штуки
- Буряк - 2 штуки
- Прованські трави - 20 грам
- Лимон - ½ штуки
- Бульйон курячий - 2 літри
- Перець червоний - ½ ложки чайної
- Яйце, редис - за кількістю порцій.
приготування:
Буряк попередньо відварити цілком. Яйця зварити круто, очистити.
Нарізані цибулю і яблуко спасерувати на топленому маслі з додаванням насіння коріандру до прозорості лука. Додати нарізані картоплю, буряк, прованські трави. Потомити і перекласти в каструлю.
Залити вміст каструлі бульйоном і блендіровать. Посолити, додати червоний перець, сік половини лимона і проварити з лавровим листом.
Перед подачею додати сметану і прикрасити половинками кілець редису і четвертинкою звареного яйця.
Крем суп з спаржі з лососем
Цей суп відносять до делікатесних і при цьому він дуже простий у приготуванні, яке не займе багато часу.
Складові:
- Цибуля - 1 штука
- Масло вершкове - 1 ложка їдальня
- Масло рослинне без запаху - 1 ложка їдальня
- Борошно - 1 столова ложка
- Спаржа - 0,35 кілограма
- Лосось - 150 грам
- Цукор - 1 столова ложка
- Бульйон курячий - півтора літра
- Вершки жирні або льезон - 100 мілілітрів
- Сир твердих сортів - 150 грам
- Перець білий і чорний, сіль - за смаком.
приготування:
У каструлі з товстим дном нарізану цибулю спасерувати до м'якості на рослинному і вершковому маслі, ввести муку і прожарити одну хвилину не допускаючи утворення грудочок. Додати нарізану дрібно спаржу і цукор. Залити киплячим бульйоном і варити п'ятнадцять хвилин.
Зняти з вогню, блендіровать. Додати дрібно нарізаний лосось, тертий сир, поставити на повільний вогонь і варить ь до готовності лосося постійно помішуючи, щоб розпустився сир.
За пару хвилин до готовності ввести льезон або вершки, ретельно розмішати.
Гарбузовий крем-суп з морепродуктами в мультиварці
Суп відрізняється незвичайним поєднанням звичного смаку гарбуза і смаку морепродуктів.
Складові:
- Гарбуз очищена - 0, 4 кілограми
- Морепродукти (набір мідій, восьминогів, кальмарів) - 0,15 кілограма
- Імбир - 30 грам
- Каррі - 20 грам
- Вершки 33% - 0,2 літра
- Вода - 0,1 літра
- Сіль, перець, лавровий лист - за смаком.
приготування:
Окремо відварити морепродукти.
Очищений гарбуз нарізати викласти в чашу мультиварки. Додати каррі і лавровий лист. Виставити програму «суп» на одну годину і включити програму. Коли програма дасть сигнал про закінчення, суп блендіровать з додаванням ста мілілітрів бульйону з морепродуктів.
При подачі на суп викласти морепродукти.
Крем суп з спаржі і сочевиці з креветками
Цей крем суп гурмани цінують за цікаве смакове поєднання морепродуктів і бобових.
Складові:
- Оливкова олія - 100 мілілітрів
- Сочевиця червона - 100 грам
- Креветки середні свіжі - 20 штук
- Цедра лимонна - 1 ложка чайна
- Спаржа зелена - 0,7 кілограма
- Цибуля - 1 штука
- Бульйон овочевий - півтора літра
- Льєзон - 100 мілілітрів
- Часник - 1 зубчик
- Картопля - 1 штука
- Вино біле сухе - 100 мілілітрів
- Морська сіль - за смаком.
приготування:
Помиту спаржу обсушити і всі овочі нарізати невеликими кубиками. Пасерувати в каструлі три хвилини. Влити вино і випарувати його повністю. Залити бульйоном і варити сорок п'ять хвилин, потім пюрировать блендером, додавши перець і сіль, цедру.
Креветки очистити, нарізати і обсмажити на розпеченій сковорідці.
Сочевицю відварити, відкинути і пюрировать, додавши часник.
У суп влити льезон і прогріти п'ять хвилин.
Суп подавати, виклавши в центрі тарілки сочевицю і креветки.
Сирний крем суп з креветками
Суп має чудовий ніжний вершковий смак і простий у приготуванні.
Складові:
- Сир плавлений - 0,4 кілограма
- Картопля - 0,4 кілограма
- Креветки очищені середні - 0,4 кілограма
- Креветки великі - за кількістю порцій.
- Морква - 0,250 кілограма
- Льєзон - 0,1 літра
- Олія - 1 ложка солов'я
- Кріп свіжий нарізаний - 1 ложка чайна
- Сіль - 1 ложка чайна
- Свіжозмелений чорний перець - за смаком.
приготування:
Нарізану очищену картоплю відварити до готовності, заливши водою так, щоб вона покрила картоплю шаром товщиною в палець. Воду злити, але не виливати. Великі креветки очистити і відварити окремо.
Морква спасерувати на олії і викласти до картоплі. Додати воду з-під картоплі і блендіровать. Викласти в суп очищені креветки і довести до кипіння.
Зменшити вогонь і покласти в каструлю натертий плавлений сир, ввести льезон.
Томити на повільному вогні розмішуючи до розчинення сиру не даючи закипати. Готовність крем супу - розчинення сиру.
Подати, прикрасивши великими креветками і нарізаним кропом.