Салат з редьки і моркви - пікантні рецепти для кожного випадку
Салат з редьки і моркви - частування традиційно осіннє або зимовий. У холодний період хочеться побалувати організм вітамінами, додати трохи яскравою соковитості до тяжких продуктам. Але ось уже запаси свіжих огірків і томатів добігають кінця, а з сезонних овочів доступна хіба що пізня капуста. У цю пору року салати з додаванням соковитою яскравою моркви, хрусткою гоструватою редьки - справжній скарб для гурманів.
Більшість таких салатів припускають свіжий склад продуктів, однак не виключені і мариновані овочі. Все залежить лише від вашого смаку і переваг. Морква в таких стравах повинна обов'язково бути солодкою, соковитою і хрусткою, а ось редьку можна взяти на свій розсуд будь-яку - чорну, зелену або дайкон. Однак, не будемо більше витрачати ваш час, а запропонуємо вам кілька оригінальних рецептів.
Рецепт перший: Салат «П'ятихвилинка» з редькою, морквою і яблуком
Просте в приготуванні, легке з точки зору калорійності і недороге блюдо стане прекрасним доповненням до осіннього вечері або новорічних свят. Також воно може бути вжито як легка закуска до спиртних напоїв або дієтичному харчуванні.
Нам буде потрібно
- Редька - 2 шт .;
- Морква - 2 шт .;
- Зелене велике яблуко;
- Натуральний йогурт - 1 стаканчик;
- Часник - 1 зубчик;
- Лимонний сік - 1 ч.л .;
- Сіль.
приготування
- Редьку гарненько промиємо, почистимо від шкурок. Потім натерти м'якоть на тертці, краще за все на тонкій довгій, як для корейського салату. Після цього заллємо її прохолодною водою на чверть годинки, так ми видалимо зайву гіркоту з страви;
- Аналогічно поступимо і з морквою. Відмиємо її від грунту, почистимо, нашаткувати довгими тонкими скибочками;
- Далі настає через кисло-солодкого яблучка. Його також обполосніть, зчистити шкірку. Видалимо насіння і серцевину, нашаткувати тонкими брусочками;
- Часник почистити, подрібнити;
- Тепер приготуємо заправку. Додамо до натурального йогурту лимонний сік, часник. Перемішуємо, даємо постояти хвилин 10;
- Тепер з'єднаємо всі овочі з яблуком, поллємо гострим йогуртовим соусом, а потім насолоджуємося соковитим свіжим смаком з невеликою острінкой.
Порада: Заправити даний салат можна і соусом на основі рослинної олії. Для цього до 70 мл. жиру додамо 2 ст.л. 3% -го оцту, а також їдальню ложку цукру, дрібку ароматних трав і сіль.
Рецепт другий: Салат з чорної редьки з картоплею та морквою
Дане блюдо є не тільки дуже смачним, пікантним і оригінальним, але ще і досить ситним, тому його не обов'язково вживати лише в якості закуски або гарніру. Воно чудово впорається з роллю самостійного вечері. Однак, його краще не подавати дітям молодше 7 років, так як чорна редька в його складі достатньо гостра і важка для дитячого організму.
Нам буде потрібно
- Чорна редька - 1 плід;
- Яблуко зелене - 1 шт .;
- Морква - 2 шт .;
- Картопля - 2 бульби;
- Яйця - 2 шт .;
- Цибуля - 1 шт .;
- Майонез - 5 ст.л.
приготування
- Для початку приготуємо ті овочі, які вимагають термічної обробки - це моркву і картоплю. Гарненько помиємо їх від грунту. Розігріємо воду і поставимо відварюватися, але окремо, так як картопля після закипання потрібно посолити, а морква в цьому категорично не потребує. Овочі приготувалися, охолоджуємо, чистимо, шаткуємо дрібними кубиками;
- Тепер черга яєць, їх відварити, остудити, видалимо шкаралупу. Далі відділимо білки від жовтків, подрібнити їх окремо;
- Редьку добре вимиємо, її варити не доведеться. Почистимо її акуратно, нашаткувати тонкими довгими пластинками за прикладом корейської моркви. Заллємо м'якоть водою (прохолодною), щоб пішла гіркота. Тепер трохи відіжміть з неї сік;
- Яблучка добре обполіскувати, видаляємо насіння, шкірку і серцевину. Шаткуємо акуратними брусочками;
- Цибулину почистимо, обполосніть. Потім порубати подрібніше. Якщо не хочете гіркоти в салаті, обшпарте його ненадовго окропом;
- Тепер зберемо наш салатик шарами. Смажена краплею майонезу дно плоского широкого страви, а поверх викладемо шар картоплі. Поллємо його трохи соусом;
- Тепер викладаємо половину редьки, цибулю - знову додаємо майонез;
- Далі черга моркви і яблука, просочених соусом;
- Тепер викладаємо залишки редьки з яєчним білком, просочуємо майонезом і посипаємо все зверху жовтком;
- Даємо настоятися ½ години, пригощаємося і насолоджуємося!
Порада: У овочевий салат з редькою можна додати ложечку меду, це додасть легкої пікантності, а також зробить страву більш корисним і вітамінним, що особливо корисно в холоди.
Рецепт третій: Салат із зеленою редькою, сиром і морквою
{ad1}Ніжний і в той же час пікантний салат володіє воістину привабливою для гурманів силою. Якщо ви ставитеся до них або просто любите редьку в поєднанні зі свіжими овочами, обов'язково приготуйте для себе таке частування. При бажанні в блюдо можна додати трохи свіжої брусниці, вона додасть легкої кислинки і свіжості, а також відверне смакові рецептори від гостроти.
Нам буде потрібно
- Редька зелена - 300 грам;
- Сир - 80 грам;
- Часник - 2 зубчики;
- Морква - 1 шт .;
- Майонез - 1 пакетик;
- Сіль.
приготування
- Спочатку займемося головною дійовою особою в цьому салаті - редькою. Помиємо її, почистимо, нашаткувати на терці або просто акуратними тонкими скибочками. Потім заллємо м'якоть прохолодною водою приблизно на 1/3 години, так ми видалимо зайву гірчинку з овоча;
- Поки редька отмокает, візьмемося за моркву. Помиємо її ретельно, видалимо пил і грунт, почистимо. Натремо на тонкій довгій тертці;
- Сир покришимо в тонку стружку, але не на самій дрібній тертці, а трохи довше;
- Часничок почистимо, продаючи через прес або також пропустимо через тертку;
- Тепер сольем з редьки воду, відкинемо в сито. Коли стече, додамо до неї всі інші продукти: морква, часник, сир, сіль і майонез. Перемішаємо. Пригощатися можна відразу ж, не чекаючи просочення страви.
Порада: Морква багата різними вітамінами, однак більшість з них краще засвоюється в поєднанні з жиром, тому страви з цим овочем найкраще заправляти рослинною олією або соусом на його основі.
Рецепт четвертий: Салат з дайконом і морквою
На сході дайкон (сорт редьки) - частий гість на столі, з ним готують найрізноманітніші гострі салати і овочеві страви. Свою широку популярність він отримав за корисні властивості, приємну консистенцію і приємну гостроту. Спробуйте і ви приготувати частування для своєї сім'ї на основі цього інгредієнта, можливо і ви станете шанувальником східної кухні.
Нам буде потрібно
- Дайкон (редька) - 1 шт .;
- Соус соєвий - 2 ст.л .;
- Сир твердий, можна гострий - 90 грам;
- Часник - 2 зубці;
- Морква - 1 шт .;
- Зелень кропу - 50 грам;
- Мелений перець (суміш) - 1 / ч.л .;
- Майонез - 1 пакетик.
приготування
- Дайкон добре обполіскувати, чистимо. Потім подрібнюємо дуже тонко і довго, аналогічно корейської моркви. Але можна і просто порізати невеликими скибочками;
- Додамо до дайкон соєвий соус, перемішати. Відкладемо поки в сторону, щоб все настоювалося;
- Тепер приступимо до моркви. Відмиємо її, почистимо, наріжемо аналогічно Дайкон - на тонкі довгі скибочки, як у корейських салатів;
- У дрібну стружку покришимо твердий сир;
- Часник промиємо, очистимо, проженемо через прес або потовчемо;
- Свіжу зелень споліскуємо, потім відкладаємо на рушники, щоб добре висохла. Після цього її можна буде подрібнити;
- Тепер пора зібрати наше частування: додамо до моркви дайкон, сир, товчений часник, зелень кропу, а також весь соєвий соус, в якому маринувати редька. Заправимо все майонезним соусом, перемішати. Східний салат з дайконом і морквою готовий, можна приступати до трапези!
Порада: Щоб салат з редькою вийшов не надто гострим, краще додавати в нього овоч зеленого сорту. Також зменшити гостроту допоможе заправка з рослинної олії, білого йогурту або нежирної сметани.
Рецепт п'ятий: Салат з редькою, маринованою цибулею та морквою
Більшість салатів на основі редьки і моркви - нехитрі, недорогі, але в той же час ефектні за своїми смаковими якостями. Даний рецепт не виняток, в його складі лише найдоступніші продукти, які завжди є у вас на кухні. Хіба що доведеться докупити трохи сезонного редису, однак при бажанні його можна скасувати, викресливши зі списку.
Нам буде потрібно
- Редька - 1 шт .;
- Морква - 2 шт .;
- Лук - 2 шт .;
- Виноградний або яблучний оцет - 3 ст.л .;
- Редис - 3 шт .;
- Перець мелений - 1 ч.л .;
- Зелень (за бажанням) - 30 грам;
- Сіль.
приготування
- Займемося насамперед головною героїнею салату - редькою. Відмиємо її гарненько, почистимо. Нашінкуем тоненькою соломочкой, а після дамо настоятися в прохолодній воді хвилин 15, так ми проженемо всю гіркоту;
- Морква промиємо від грунту, зчистити шкірку. Нашінкуем її аналогічно редьці;
- Лук почистити, промиємо. Поріжемо на половинки, а потім на тонкі полуколечкамі. Заллємо все водою з двома ложками оцту, залишимо на чверть години. Потім розсіл злити, а цибулю відкинемо в сито;
- Редис промиємо, відріжемо хвостики і нашаткуємо красивими скибочками на свій розсуд;
- Якщо ви вирішили додати до салату трохи зелені, промийте її, просушіть і наріжте;
- Тепер з'єднаємо всі інгредієнти для салату: редьку, моркву, редис, маринована цибуля і зелень;
- Додамо до овочевий масі столову ложку виноградного оцту, перемішати. Якщо така заправка не влаштовує, можна влити сюди ж столову ложку майонезу. Приголомшливе частування готове, приємного апетиту!
Рецепт шостий: Салат з редькою, томатами і морквою
Легкий, соковитий, в міру пікантний, а також солодкий (за рахунок томатів) салат - це приголомшливе початок для будь-якого дня, а також чудова закуска під спиртні напої. Готується він дуже просто, його інгредієнти недорогі і не вимагають попередньої підготовки. Все, що вам потрібно буде зробити - гарненько відмити овочі, почистимо їх і нарізати, а також заправити заливанням. Погодьтеся, це зовсім не складно, а блюдо неодмінно всіх порадує.
Нам буде потрібно
- Томати солодкі - 6 шт;
- Редька - 1 шт .;
- Ріпчасту цибулю - 1 шт .;
- Морква - 1 шт .;
- Олія - 5 ст.л .;
- Сіль.
приготування
- Для початку приготуємо редьку. Відмиємо її гарненько, почистимо від шкірки. Нашінкуем тонкими акуратними скибочками. А потім заллємо холодною водою на пів годинки, щоб зайва гіркота з неї пішла;
- Аналогічним чином зробимо і з цибулею: почистимо його, нашаткувати, а потім заллємо водою. Але в цей раз будемо використовувати окріп. Коли овочі вимокнуть як слід, сольем з них воду, дамо добре стекти;
- Солодкі помідори гарненько моєму, а потім нарізаємо акуратними скибочками. Можна використовувати і томати Черрі, тоді для салату буде достатньо однієї упаковки;
- Морква промиємо, почистимо, нашаткувати на тонкій тертці;
- Тепер об'єднаємо всі інгредієнти: до вимоченої редьці додамо ошпарений цибулю, натерту моркву і скибочки томатів. Додамо до овочевої суміші трохи солі, а також рослинна олія. Перемішуємо і одразу ж пригощаємося.
Порада: Якщо ви не хочете подавати цей салат до столу відразу ж, то попередньо вичистіть насіння з томатів або присипте їх сіллю, щоб зійшов зайвий сік. І заправляти маслом в цьому випадку відразу теж не варто. З урахуванням цих рекомендацій ваш салат збереже свіжість і не потече.